HERBES MALLORQUINES 2022

 

Com cada any, en arribar la lluna plena de maig, ens reunim un grapat d’amics i coneguts per fer la màgia d'extreure les propietats de les herbes medicinals de Mallorca.

Utilitzant la maceració, durant tres mesos a l’ombra absoluta, es traspassen  els aromes, les propietats  a una  mescla   d’anís dolç i sec . Utilitzant com a bàsiques les set herbes màgiques,  imprescindibles per fer unes bones herbes mallorquines.

El fonoll (digestiu), Herba Lluïsa per curar els mals, La camamil·la (estomacal). El taronger i la llimonera per evitar els còlics, El Romaní (bactericida) i el Tarongí (analgèsic), son considerades les herbes bàsiques. Llavors  tanmateix, i ja que hi som, tot hom hi afegeix  altres  herbes  medicinals,  que hi aporten  la singularitat de la persona que  les fa per consum propi.  Aquestes altres herbes, tambè hi aporten les seves propietats .

Els procés  de decorar les botelles ja no es part de discussió , que es fa per inèrcia després de tants anys. Aprofitant la trobada es converteix amb un dia agradable i de companyia  que  acaba amb un bon dinar.

Després de dos anys de pandèmia, i altres  epidèmies que ens envolten,  i per si fos poc sortint d’un eclipsi lluna,  ha permès al fotògraf oblidar les fotos  sense revelar  aquesta primera part.

Si segueixes llegint, trobaràs l’historia de fer herbes, tant antiga que pareix mentida   que sigui així. I  a mes un parell de fotos  dels assistents, que han caigut dins l’objectiu,  d'aquest aparell que tot capta per recordar.

Esper t’agradi aquesta petita mostra

En Toni a punt de començar la festa




INDEX:

A LA PREHISTORIA.
A LA BÍBLIA.
HERBES DE MALLORCA  WIQUIPEDIA .

HISTORIA

FENT HERBES: Fotos fetes per Cati Garau.
DESPRES DE FER LES HERBES : IMATGES DE LA FESTA.

*                         *                                *




A LA PREHISTORIA


L’anàlisi molecular de la tosca de les dentadures dels neandertals que van viure fa més de 50.000 anys a la Cova del Sidrón (Astúries), confirma la gran varietat de plantes vegetals que consumien. Entre les restes apareix la camamilla (chamaemelum nobile) i la milfulles (achillea millefolium), d’escàs valor nutritiu. La camamilla, que alleuja les afeccions dels òrgans de l’aparell digestiu, com els dolors estomacals i la milfulles, per guarir les ferides i parar les hemorràgies. Altres estudis genètics realitzats en aquest jaciment confirmen que els neandertals podien percebre el gust amarg d’aquests vegetals, la qual cosa fa pensar que coneixien les propietats curatives d’aquestes plantes. Els nous anàlisi permeten afegir dades sobre la dieta i els hàbits de vida d’aquests homínids.


El Patró dels herbolaris.



A LA BÍBLIA 

“El Senyor ha fet néixer de la terra les plantes medicinals i l’home de seny no les menysprea. No hem de reconèixer en aquesta força medicinal recordant que, per un tronc, l’aigua del desert es tornà dolça? És el Senyor qui ha donat aquesta ciència als homes, perquè el glorifiquin per les seves meravelles: amb les plantes el metge guareix el seu dolor i amb elles el farmacèutic prepara els remeis. I així les obres de Déu no coneixen el final i arreu de la terra, d’ell ve la salut”. (Sir 38, 4-8).



Per el final de festa


HERBES DE MALLORCA  WIQUIPEDIA

Els àrabs descobriren i impulsaren el procés de l'obtenció d'alcohol per destil·lació en el segle ix, el qual arribà més tard (s. XII i XIII) a Europa de mans dels comerciants venecians. Els monestirs i les companyies eclesiàstiques tingueren un paper important en l'obtenció de destil·lats que, en un principi, tenien finalitats curatives i medicinals. A les Illes, a finals del segle xiii, el mallorquí Ramon Llull va fer importants aportacions al procés de la destil·lació. A final del segle xviii hi havia a Mallorca 177 alambins dedicats a obtenir aiguardent del qual es produïen 780.000 litres, i dels quals el 60% era per a consum illenc. Al segle xix s'exportaven begudes a altres indrets, com per exemple Amèrica del Sud. A finals d'aquest mateix segle, moment en què es popularitzà i generalitzà la fabricació i el consum de les herbes, s'obriren diverses destil·leries que encara perduren avui en dia. A les Illes actualment existeix una important xarxa de producció de begudes espirituoses que són apreciades pels illencs i pels visitants, productes que formen part de les nostres festes, costums i tradicions


https://ca.wikipedia.org/wiki/Herbes_de_Mallorca

Els Cuiners; en Tomeu i en Guillem


HISTORIA.

3. Els orígens

La història de les Herbes de Mallorca comença, com la de la major part de l’aiguardent i dels licors de la Mediterrània, lligada al món del vi: en l’antiguitat els grecs i els romans ja coneixien les begudes alcohòliques elaborades a base de vi, herbes aromàtiques i espècies (el geògraf Plini fa referència a begudes com ara cent-herbes, vinus absinthatus, excentum erbis, etc.)

L’elaboració d’aquests vins, preparats majoritàriament amb fins terapèutics, arribà al màxim esplendor en la segona meitat del segle XIII, amb la figura del metge Arnau de Vilanova i el seu Libre de vinis. Hi parla de nombroses receptes de vins medicinals (d’ènula, de melissa, etc.) i de vins dolços i aromàtics, que se servien a les sobretaules de la cort (hipocràs, clarea, etc.).

Amb el pas del temps, aquestes begudes, que en un principi eren un privilegi sols a l’abast de l’aristocràcia, arribaren a la resta de la població. En el segle XVI ja es coneixien moltes de les begudes que han evolucionat gairebé fins al nostre temps i que podem trobar als receptaris de cuina mallorquina actuals, com són el piment, el vi dels àngels, el vi de malalt, l’hidromel, etc.

    
D’altra banda, al final del segle XIII arribà a Mallorca la destil·lació. En les obres alquímiques  Testamentum novissimum i Liber de secretis naturae seu de quinta essentia, atribuïdes al nostre setciències Ramon Llull, es descriu la tècnica d’extreure l’alcohol del vi que havia après dels textos àrabs

nt amb fins terapèutics, arribà al màxim esplendor en la segona meitat del segle XIII, amb la figura del metge Arnau de Vilanova i el seu Libre de vinis. Hi parla de nombroses receptes de vins medicinals (d’ènula, de melissa, etc.) i de vins dolços i aromàtics, que se servien a les sobretaules de la cort (hipocràs, clarea, etc.).

Amb el pas del temps, aquestes begudes, que en un principi eren un privilegi sols a l’abast de l’aristocràcia, arribaren a la resta de la població. En el segle XVI ja es coneixien moltes de les begudes que han evolucio

 .

En aquestes obres es fa referència a productes, en principi d’ús medicinal, que a poc a poc arribaren a l’àmbit alimentari:

L’aqua vitae, un aiguardent fruit d’una primera destil·lació. L’aqua ardens, un aiguardent fruit d’una segona o una tercera destil·lació.

Arran de tots aquests fets, les herbes probablement van néixer com un preparat dels apotecaris mallorquins al final del segle XVI durant la llei seca, la qual, segons indiquen els documents que hi ha a l’Arxiu del Regne de Mallorca, només permetia dispensar aiguardent a les apotecaries, sempre que fos en qualitat de medicament

.

Durant el segle XVIII, aquesta medicina utilitzada com a conservant en molts de remeis farmacèutics arribà a tenir una gran popularitat i se’n féu un consum desmesurat en la clandestinitat. Això obligà el Jutjat de la Ciutat i del Regne de Mallorca a prohibir, fins i tot als apotecaris, receptar aiguardent a ningú, qualsevol que en fos el grau, l’estament o la condició.

Els síndics de la part forana no es feren esperar i presentaren diferents escrits en defensa de l’aiguardent (es mantenen les expressions originals):

Lo vi i lo ayguardent és de tal sustento que una persona qui beu, menja un tros de pa menos que una altre que no-n beu.

Essent com és lo vi de esta isla de poca confiança, lo estar confiats los pagesos, que tornant-se lo vi fort e gastant-se, en fan aiguardent. Llevant l’ayguardent se han de arrestar i aniquilar les viñes, faltará lo vi i nos ne haurem de proveir de fora de Mallorca.

Que desde que en Mallorca se cull vi, experimentam que las personas baxas estan molt mediades i lusidas en la part forana perque totes tenen molt que treballar, com és podar, magencar, cavar, esbrostar, axermentar, fer botas, cups, trajinar el vi i altres coses de tal manera que antes que.y hagués vi hi havia infinits pobres en les villes els quals ostiatim (de porta en porta) demanaven almonya, y ara apenas se troba pesona an que fer charitat.

Presa y beguda del modo i ab prudència qu-s deu, és cert que conserva la salut, allarga la vida i desterra malalties.

Medicina, sustento i hasienda… no pareix que sia convenient levar los fruyts tant necessaris per al sustento de la vida humana.

De cada vuyt part de persones qui beuhent ayguardent ni ha set als quals aprofite i és de grandissima utilitat.

Passat un temps, i estabilitzada la situació, les necessitats aiguardenteres i vinícoles del moment feren que la vinya s’implantàs de manera gairebé dominant a tota l’illa de Mallorca; Binissalem, Alaró i Felanitx prengueren la davantera.

Al principi, els vins produïts eren de poc grau alcohòlic i no tenien capacitat per a l’envelliment; els excedents no aguantaven les primeres calors de l’estiu i havien de ser transformats en aiguardent si no es volien perdre. L’any 1800 hi havia comptabilitzats a Mallorca uns cent cinquanta alambins, amb una producció aproximada de set-cents vuitanta mil litres anuals.


https://www.caib.es/pidip2front/jsp/adjunto?codi=2046010&idioma=ca


FENT HERBES: Fotos fetes per Cati Garau.


















DESPRES DE FER LES HERBES : IMATGES DE LA FESTA



























Comentarios

Entradas populares de este blog

FRANCISCO AGUILO ROTGER

VISITA GUIADA A SA POBLA

DINAR DE NADAL 2023